W czwartek, 28 listopada w klubie seniora "Brzozowy Raj" odbyły się warsztaty z robienia czekolady. Dobrej jakości czekolada deserowa, o wysokiej zawartości kakao, zawiera szereg cennych składników, takich jak magnez, żelazo, polifenole, cynk, potas i wiele innych. Dzięki temu sprawia, że mamy więcej energii, lepiej zapamiętujemy różne informacje oraz łatwiej jest nam się skupić. Nic więc dziwnego, że seniorzy z zapałem bawili się w tworzenie autorskich czekolad, a wyszło im całkiem nieźle.
Chyba każdy zaobserwował, że po spożyciu porcji czekolady lepiej się myśli i łatwiej koncentruje. Znikają również objawy zmęczenia i skutki stresu, poprawia się za to nastrój. Między innymi dla tych korzyści chętnie sięgamy po czekoladę. Jedną z najcenniejszych substancji zawartych w czekoladzie są flawonoidy. To silne przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia, likwidując stany zapalne i zapobiegając chorobom serca i nowotworom. Ponadto obniżają poziom tzw. złego cholesterolu (którego zbyt wysoka ilość prowadzi m.in. do miażdżycy) oraz regulują skurcze serca. Wpływ na prawidłową pracę układu krążenia mają też polifenole, które rozkurczają naczynia krwionośne, ułatwiając przepływ krwi i zapobiegając zatorom czy zakrzepom. Związki te regulują też ciśnienie. W ten sposób zmniejszają ryzyko wystąpienia m.in. zawału serca czy udaru mózgu. Czekolada jest bardzo dobrym źródłem magnezu, którego bardzo potrzebuje układ nerwowy oraz wszystkie mięśnie, także serce. Magnez chroni mięsień sercowy, zapobiegając niedotlenieniu i niedokrwieniu. Ma również działanie przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe i przeciwskurczowe.
Tyle o pozytywnym oddziaływaniu gorzkiej czekolady na nasz organizm. A co poza tym? No cóż - czekolada jest po prostu pyszna i chyba nie ma osoby, która by jej nie lubiła. Ale powinny jej unikać osoby o wrażliwym układzie trawiennym, a także borykające się z cukrzycą, chorobami pęcherza moczowego i nerek. Ponadto czekolada może wywoływać migrenę, zgagę i zaparcia. Jest też jednym z najczęstszych alergenów. W dodatku czekolada czekoladzie nierówna. Najlepiej wybierać czekoladę gorzką o zawartości masy kakaowej minimum 70%. Jej dzienną porcję należy też ograniczyć do maksymalnie 3 kostek.
Klubowiczom warsztaty z panią Danką Karłowicz sprawiły wiele radości, a słodka twórczość była bardzo różnorodna. Zjedzenie własnoręcznie zrobionej czekolady sprawia znacznie większa frajdę, niż kupienie jej w sklepie. Smakuje też lepiej, a o wyglądzie niech zaświadczą zdjęcia w galerii. Polecamy wszystkim taką zabawę.